Menu

De Best Consult

"Als je niet duidelijk vraagt wat je wilt, krijg je iets anders - De Wet van Sinterklaas"
Dit boek dat ik in 2009 schreef, is wellicht de kortst mogelijke samenvatting van waar Geweldloze Communicatie wat mij betreft voor staat. En het dekt nog steeds volledig de lading van mijn hedendaagse activiteiten als consultant/ executive coach/ opleider/ docent en teambegeleider:
- Weten wat je wilt: wat is waardevol, belangrijk voor je?
- Durven vragen om wat voor jou waardevol is;
- De juiste Sinterklaas vinden.
- Dankbaar zijn om wat je ontvangen hebt.

Maar wat dan als je 'iets anders' hebt gekregen en er helemaal niet blij mee bent? Wat als de omstandigheden in je nadeel veranderen? Je persoonlijke ontwikkeling stagneert? Je zorgen hebt over je gezondheid of over werk en inkomen? Of als het op relatiegebied niet echt lekker loopt?

Of - voor ondernemers en managers - wat als er 'gedoe' in het team is? Wat als de resultaten tegenvallen? Het verzuim boven de 3% komt? Klanten wegblijven of weglopen? Of wat als de resultaten net aan behaald worden maar dan wel ten koste van een heleboel stress en frustratie?

Rudimentair zijn er twee mogelijkheden: ofwel je leven is in perfecte harmonie - je hebt alles wat je nodig hebt en je haalt voldoening uit wat je doet; of niet. Hoewel de ervaring leert dat er een zekere tolerantie zit in de acceptatie van disharmonie waardoor we ons voorhouden dat 'het wel meevalt' of 'vanzelf wel weer overgaat', kan er een moment komen dat je merkt dat je in cirkels rond draait en er niet alleen uit komt. Bel of mail me dan even voor een 'goed gesprek' waarin ik je aangeven wat je concreet kunt doen om het (leven) weer naar je zin te krijgen.

Over mij en mijn benadering van GC:
Al zolang ik mijzelf ken ben ik gefascineerd door 'wat beweegt mensen'. We hebben een denken, een lijf en gevoel maar die drie werken lang niet altijd samen. Met als gevolg dat we soms niet doen wat we willen, niet weten wat we willen of dingen doen die we eigenlijk niet willen. Waar we ons dan weer vervelend over voelen. Deze fascinatie maakte dat ik talloze boeken las, vele cursussen en trainingen volgde en ik uiteindelijk - begin deze eeuw - een carrièreswitch maakte waarbij ik mijzelf het predicaat 'coach' toedichtte in een tijd dat coaches nog schaars waren. Mijn specialisatie: disfunctionele emoties en hoe kom je er vanaf.

"Feeling is in you, not in the circumstances that provoke those feelings" is al jaren mijn adagium. In het jargon van Geweldloze Communicatie is dit het verschil tussen 'gevoel' en 'quasi-gevoel' waarbij deze laatste - vaak heel geraffineerd een verwijt inhoudt. Vertaalt naar het leven van alledag is het een aanmoediging om verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen gevoel en daarmee uiting geven aan je eigen verlangens.

Verlangens (welgeteld zijn er 987 verschillende) zijn immers wat ons beweegt. Waar iedereen dezelfde verlangens heeft, zijn er duidelijke individuele verschillen in prioriteit en belangrijkheid. Zet bijvoorbeeld de volgende negen verlangens eens voor jezelf in een top 9: Harmonie, Perfectie, Bijdragen, Succes, Individualiteit, Autonomie, Zekerheid, Vrijheid en Controle. Vraag vervolgens aan een goede bekende om dit ook te doen: de kans is groot dat de volgorde anders is. Sterker nog: één van deze negen kan essentieel zijn oftewel zo belangrijk dat wanneer dit verlangen niet is voldaan er een stressreactie optreedt.

In 2008 was ik bijna drie weken bij Marshal Rosenberg 'te gast' op een van de laatste seminars die hij zelf nog gaf. Wat mij bijzonder aansprak in zijn NVC (GC) was de combinatie van eenvoud en diepgang van zijn gedachtegoed. Het lijkt een methode, maar er zit veel meer achter: hoe beter je jezelf leert kennen, des te gemakkelijker wordt de toepassing ervan. Daarmee is het allerminst een trucje: het begint bij jezelf!

De toepassing van de principes van GC is sindsdien een rode draad in de cursussen, teambegeleiding en individuele coaching die ik geef. Veelal in combinatie met het procesmodel en het psychologisch model van het enneagram. Verlangens realiseren begint met het bewust worden van die verlangens. Daarna twee eenvoudige vragen: wat heb ik nodig en wie kan mij daarbij helpen. En dat brengt ons weer terug bij de Wet van Sinterklaas.

Vragen? Gewoon even vragen! Bel me of stuur een mail

Rob de Best

Rob de Best


2597 BL Den Haag

0653 266360

robdebest AT mac DOT com

www.debestconsult.com

KvK/ondernemingsnummer: 34104753